21 februari 2018Comments are off for this post.

Raar, positief en beschaafd: drie ontwikkelingen in internetcultuur

Onze Koen de Boer (creative strategist), liet Adformatie een kijkje nemen in zijn brein:

Cultuur is de meest directe manier om mensen en merken te verbinden. Als een merk onderdeel wordt gemaakt van de belevingswereld van zijn doelgroep, is het een relevant merk. Als strateeg bij een reclamebureau is het daarom belangrijk op de hoogte te zijn van veranderingen in cultuur. Om hiermee relevant creatief werk te maken, maar ook om te anticiperen op mogelijke marktontwrichtende ontwikkelingen.

Het internet is door haar laagdrempeligheid dé perfecte voedingsbodem voor nieuwe uitingen van cultuur. Hier worden als eerste vragen gesteld, ideeën getoetst en creaties gedeeld. Aan mij, en jullie, dus de taak goed naar deze ontwikkelingen te luisteren. Niet zelden veranderen online trends in mainstream trends, die cultuur daadwerkelijk veranderen. En daarmee weer nieuwe kansen bieden voor merken om relevantie te vinden.

Daarom hier: de drie ontwikkelingen die ik verwacht te zien op het gebied van internet culture.

 

Het internet in 2018: BESCHAAFD
Het internet was in haar begindagen een plek die deed denken aan het Wilde Westen. Alles kon, alles mocht en iedereen valt elkaar aan. Toch beginnen we de laatste tijd steeds meer tekenen te zien van de eerste vormen van beschaving. Dit komt voor een deel door de consolidatie van sociale platformen. Waar ik tien jaar geleden nog voor elke website een apart account had, zorgt de eeuwige uitbreiding van alles-in-één platforms als Google en Facebook ervoor dat ik nu nog maar een handvol accounts bezit. Dit betekent dat ik sporen achterlaat op Internet. En dat anderen beter persoonlijke informatie aan elkaar kunnen linken. Met als gevolg dat ik minder anoniem ben.

Weird: When the Water Flows over the Milk Jug at Just the Right Angle to Create a Bubble (uitleg later in dit verhaal):

Het is een bekend gegeven dat mensen zich fatsoenlijker gedragen wanneer zij makkelijker te identificeren zijn (vraag maar aan een willekeurige reactiemoderator van een nieuwssite). Maar het heeft ook andere gevolgen. Het werkt samenwerking in de hand: het zorgt voor vertrouwen en geeft mensen de middelen elkaar in check te houden. Zo werden mondige gamers die tot een boycott van een Call of Duty game opriepen, aan de schandpaal genageld toen publiekelijk te zien was dat zij allen gewoon het spel aan het spelen waren.

Andere manifestaties van betere samenwerking op het internet: Twitch plays Pokémon(deel van internetgeschiedenis waarbij tienduizenden mensen tegelijk Pokémon uitspeelden), Random Acts of Pizza (waar onbekenden elkaar pizza sturen) en deelplatforms als United Wardrobe, BlaBlaCar en AirBnB (waarbij het onderlinge vertrouwen vaak gestoeld is op de online reputatie van haar gebruikers).

En dan is het nog het team van nerds dat blockchain technologie toepast op ‘Pepe the Frog’-memes. De mensen achter de Rare Pepe Directory lossen hiermee een oud, paradoxaal internetprobleem op: hoe populairder een creatie van een artiest op het web wordt, hoe meer diens ownership erover verwaterd. Andere mensen gaan ermee aan de haal, en de originele creatie wordt onderdeel van het publieke domein. ‘PepeCash’ legt de basis voor een nieuwe meme economy, waar echtheid verifieerbaar is, schaarste bestaat en memes onderling verhandeld kunnen worden.

Op social gebied zijn er ook andere indicaties van toenemende beschaving op het internet. Zo moeten modemerken in Frankrijk verplicht aangeven wanneer foto’s zijn bewerkt (“photo retouchée”), worden influencers geacht bij gesponsorde berichten de hashtag #spon te gebruiken, bestrijdt Facebook fake news met fact checking, worden de originele makers van content beter beloond en wordt sponsorgeld steeds eerlijker verdeeld over álle influencers (in plaats van alleen een handvol grote). Het gevolg: minder misleiding, minder diefstal en minder onrecht.

 

Het internet in 2018: POSITIEF
Een ander gevolg van verminderde anonimiteit op het internet, is dat het een stuk minder interessant is voor mensen met kwade intenties. Zij wijken uit naar het Dark Web, wat het normale web best een prettige plek maakt.

Misschien is het een teken van de huidige tijden, maar het lijkt erop dat mensen steeds meer behoefte hebben aan positiviteit op het internet. Internet is onze belangrijkste vorm van vermaak geworden: we zoeken het op ons fijn te voelen en niet om ruzie te zoeken. Wellicht dat deze beweging gevoed wordt door de opkomende Gen Z, die vaak omschreven wordt als inclusive by nature. Het valt dan ook op dat veel jonge Nederlandse hiphopartiesten drijven op deze boodschap inclusiviteit en positiviteit (zie bijvoorbeeld SMIB en Broederliefde). Zelfs de best verkopende rappers van vorig jaar zetten zichzelf graag kwetsbare manier op hun albumcover: Ronnie Flex huilt, Lil’ Kleine slaapt eenzaam in bed, Boef ligt slapeloos wakker op bed (van geld, dat dan weer wel).

Dit wordt allemaal gevangen in het relatief jonge begrip ‘wholesome’. In de context van het internet betekent dit: someone or something that is pure of heart, devoid of corruption or malice, modest, stable, virtuous, and all-around sweet and compassionate. Wholesome memes zijn een nieuwe, opkomende vorm van internetgrappemakerij, maar dan dus lief en warm. Op de populaire sub-reddit /r/wholesomememes zijn inmiddels meer dan een miljoen gebruikers geabonneerd.

Eyebleach, oogbleek, is een ander fenomeen dat is ontstaan om tegenwicht te bieden aan narigheid op het internet. Internetgebruikers kunnen, nadat ze iets choquerends zijn tegengekomen, op verschillende websites en forums terecht om hun ogen te spoelen met schattige diertjes, zonsondergangen en babyfoto’s.

Daarnaast maakt de stroom van mannelijke fuck-ups (en de daarbij horende #metoo beweging) de weg vrij voor ‘the female gaze’: een meer zachte, vrouwelijke blik op film, muziek en kunst.

Dit zie ik ook terug in start-ups die dit vooropstellen: Lyft als ethische variant van Uber, Bumble als vrouwvriendelijke versie van Tinder, en Coolblue als goedgemutst alternatief voor bol.com.

 

Het internet in 2018: WEIRD
Het internet was altijd al een vreemde plek waar mensen de meest onbegrepen, niche-ideeën met elkaar konden delen. Wanneer wordt gevraagd waarom mensen armen op vogels photoshoppen, Nicolas Cage afbeelden als een halfgod (zie video hieronder van dezelfde reddit-pagina), of plaatjes verzamelen van waterstralen die perfecte bubbels vormen op melkverpakkingen (WtWFotMJaJtRAtCaB: When the Water Flows over the Milk Jug at Just the Right Angle to Create a Bubble), luidt het antwoord vaak "because fuck you, that’s why”.

Ik vat dit op als een nieuw soort mentaliteit die steeds populairder wordt: de gedachte dat niet alles ergens hoeft op te slaan. Het lijkt erop dat het wij, en het internet in het bijzonder, originaliteit steeds vaker boven logica stellen. Weird is wonderful. Alles wat goed uit te leggen valt hebben we toch al gezien. Juist ongewone, vreemde dingen laten ons nog iets voelen. In een Instagram post gaf Elon Musk dezelfde reden voor het lanceren van een Tesla naar de ruimte: “Anything boring is terrible, so we decided to send something unusual, something that made us feel.”

Als er een domein is waar veel in cliché’s in voorkomen, dan is het de reclame wel. Tandartsen die tandpasta aanraden, auto’s die door de bergen rijden, onhandige mannen die met behulp van kruidenmixjes geheel onverwacht een feestmaal op tafel zetten. Om hier als merk bovenuit te steken is originaliteit een vereiste. En steeds meer merken vinden deze originaliteit in weirdness.

Old Spice probeert niet eens te verhullen dat het met 8 personen tegelijk besturen van een gigantische octopus niet zo héél veel te maken heeft met hun nieuwe zeepje (zie video helemaal onderaan).

Cards Against Humanity hoeft niet eens uit te leggen waarom ze als kaartspel het idee kregen om Amerika te redden van Donald Trump’s beleid door een stuk land in New Mexico te kopen en deze met een team van advocaten te beschermen tegen de bouw van een muur.

De Chief Marketing Officer van Anheuser-Busch legt lachend uit dat catchphrase “Dilly Dilly” -de basis van Bud Light’s succesvolle reclamecampagne- werkelijk nergens op slaat, en ze in de ontwikkelingsfase zelfs tegen de onderzoeksresultaten in zijn gegaan.

Hoe passen we deze ontwikkelingen toe in onze dagelijkse werkzaamheden? Ik stel mezelf drie vragen bij elk concept dat hier de deur verlaat:

 • Houdt het zich aan de nieuwe regels van het internet?
 • Voegt het iets positiefs toe?
 • Is het weird genoeg?

8 februari 2018Comments are off for this post.

Jureren bij Esprix 2018

De musketiers van Fitzroy mogen jureren bij Esprix 2018! Marnix Tiggeloven zit in de jury van categorie Product Launch en Jur Baart is juryvoorzitter van de categorie B2C.

EINDJURY

 • NATHALIE PETERS - Mediabrands Netherlands (Head of Digital Transformation)
 • ROEL WELLING - WeFilm (Director / Owner)
 • VICTOR KNAAP - MediaMonks (Managing Director)
 • PATRICK KUIJSTERS - SNS Bank (Director Marketing & Online)
 • MONIQUE PENNINGS - Jumbo (Marketing Partnerships & Media Manager)
 • NIK NIEUWENHUIJS - Code d'Azur (CEO)
 • RENS PLANDSOEN
 • MARK APPEL - Exact (Marketing Directeur)
 • MARTIN KERSBERGEN - DELA (Chief Branding Officer)
 • ROB VAN GRIENSVEN - Heineken Nederland (Global Heineken Sponsorship Manager)
 • JUR BAART - Fitzroy (Directeur)
 • JAN-WILLEM BRÜGGENWIRTH - De Creatieve Directie (Managing Director)
 • MERVYN TEN DAM - ACHTUNG! (Partner)
 • JEROEN VAN DEN BRINK - Publicis (Managing Director)

8 februari 2018Comments are off for this post.

De SpinAwards

De jury van de SpinAwards bestaat uit mensen die allemaal hun sporen in de business hebben verdiend. Sommige werken bij bureaus, andere bij opdrachtgevers of zijn freelancer. De optelsom van hun meningen bepaalt wie er dit jaar naar huis gaat met een SpinAward. Fitzroy's Jur Baart staat net zoals vorig jaar weer paraat om hier aan deel te mogen nemen!

"Om een SpinAward te winnen moet je werk uitblinken in creativiteit, maar ook in interactiviteit en effectiviteit" - Stephan Fellinger

De jury voor Digital Campaign bestaan dit jaar uit:

 • Max Pinas - Voorzitter (Creative Director - TamTam)

 • Jur Baart (Eigenaar - Fitzroy)

 • Max van den Ingh (Head of Growth - MisterGreen)

 • Susanne van Nierop (Hoofdredacteur - Adformatie)

 • Ton van Jole (Associate Creative Director - Cheil Amsterdam)

 • Debbie de Wagenaar (Global Director Communications - FrieslandCampina)

6 februari 2018Comments are off for this post.

Rondvraag: welke commercials domineerden Super Bowl 2018

Super Bowl Sunday was weer spectaculair, ook qua reclame. Welke marketingtrends vielen dit jaar op? Welke commercial sprong er uit, welke deed de wenkbrauwen fronsen? MarketingTribune hield een rondvraag onder reclamemakers.

Kalle Hellzen, executive creative director van 180 Kingsday:

‘Ik juich natuurlijk de Tide-reclames toe. Epischer worden SuperBowl-reclames niet en waarschijnlijk was hij ook episch duur om te maken. Maar gezien het feit dat geen enkele andere reclame dit niveau evenaart en we keer op keer teleurgesteld zijn als een andere reclame toch niet zo goed als Tide blijkt te zijn, is het zijn geld zeker waard.’

Dick van der Lecq, directeur client services van Etcetera:

‘Superbowl 2018, wat viel op? Kosten. De commercial voor Amazon’s Alexa duurt anderhalve minuut. Met het bedenken en produceren van de campagne gaat dat spotje richting de 20 miljoen dollar.

Veel humor, maar nergens scherp of controversieel. Mogelijk heeft men hier met Trump en #metoo de buik van vol. En is er eerder behoefte aan ongecompliceerd vertier. Wel is er lef uit onverwachte hoek. De commercials voor P&G’s Tide staan eenzaam bovenaan. Voor een persiflage op alle commercial-clichés – inclusief die van haar eigen campagnes – moet je niet alleen een briljant creatieve ingeving hebben. Maar ook een adverteerder die zichzelf kan relativeren én de rug recht houdt in een land waar je voor een knipoog al voor de rechter staat.

Uitwisselbaarheid. Zowel Budweiser als Stella Artois gooien het over de maatschappelijke boeg en laten zien hoe ze respectievelijk rampgebieden voorzien van water in blik en partnerships aangaan met Water.org. Jatwerk? Zeker niet, beide merken zijn eigendom van de grootste brouwer ter wereld Anheuser-Busch. “Make your Super Bowl Party matter and help the global water crisis”, is hun fraaie boodschap.’

David Austin, senior planner bij Iris Amsterdam:

‘Eindelijk, het roer is om - de reclame-industrie creëert weer humoristische content. Cannes 2017 was een absoluut dieptepunt voor de komische reclame; er waren er zelfs maar weinig goed genoeg voor een award. We zagen daarentegen een opkomst van reclame gefocust op sociale verantwoordelijkheid die probeerden de emotionele snaar te raken. Deze trend kwam ook al naar voren in de Super Bowl-advertenties van vorig jaar - het leek wel alsof merken deze op dezelfde manier gingen benaderen als de kerstreclames.

Dit jaar staat weer in het teken van minder tranen en meer LOL’s. De meerderheid van de reclame was ronduit vreemd en lachwekkend - Skittles met stip op één. Zou het te maken hebben met de huidige stemming in de Verenigde Staten en de drang naar wat licht verteerbaars? Of ze hebben het licht gezien en weer waardering gekregen voor het feit dat gek + grappig = memorabel is. 89% van de reclame van vorig jaar is alweer vergeten.

Het level van integratie in een paar van de goede reclames is noemenswaardig. Zo heeft Skittles een compleet verhaal gecreëerd bestaande uit korte spotjes en een hoofdfilmpje. Hetzelfde geldt voor Doritos - Mountain Dew. Kraft Food koos voor een crowdsourced spot en Tide heeft zijn vele hilarische spotjes zo afgestemd dat ze perfect op elkaar voortborduren.’

Lodewijk Varossieau, creative director van SuperRebel:

‘Als je ziet hoeveel positieve en idealistische boodschappen er waren, dan zitten we in een tijd die verandert en veel leuker wordt. Er waren vrijwel geen politieke statements. Persoonlijk vind ik Doritos Blaze Vs. Mountain Dew Ice de sterkste film. Morgan Freeman is een held. De commercial is stoer en leuk tegelijk. Ik denk dat dit echt een winnaar is.

De minst sterke commercial vond ik Ram Trucks waarbij (mis)(ge)bruik wordt gemaakt van Martin Luther King Jr. Ik denk dat zo'n sterk merk dat niet nodig heeft. Het blijft een geweldig podium. Een commercial een keer uitzenden voor ongeveer 5 miljoen dollar en dan proberen in een keer wereldfaam te krijgen. Die uitdaging zou ik graag een keer aangaan.’

Jur Baart, eigenaar van Fitzroy:

‘Er is al veel gezegd op blogs over Tide. Een perfect voorbeeld van de zeitgeist “predictive advertising” waarbij marketeers zich bewust zijn van het feit dat zij meer moeite moeten doen om de aandacht van de consument vast te houden. Door op zoek te gaan naar verrassingselementen die vaak buiten de gebruikelijke media liggen. Door met het voorspelbare (media)gedrag van de consument te spelen. Tide laat bekende, stereotype commercials zien en brengt deze helemaal naar hun eigen territorium: de schone was. Complimenten voor de marketeer die het lef had om op deze zeitgeist mee te surfen.

Toch is de echte winnaar voor mij Pepsico: één commercial, twee verschillende producten uit één stal, hard tegenover elkaar gezet, met vier fantastische entertainers. Mijn grote vraag: “Hoe zag de originele briefing eruit?” Wilde Pepsico twee commercials? Hadden zij al het idee om Doritos en Mountain Dew bij elkaar te brengen? Moesten de twee marketeers samen reviewen of was het de allerhoogste baas die er uiteindelijk een klap op gaf? Ik weet dat er in 2014 al eens een ‘Mountain Dew met Doritos’-smaakje werd geïntroduceerd. Dus de banden waren er. Maar in een grote organisatie zoals Pepsico weten we allemaal dat dit niet over één nacht ijs is gegaan. Heerlijke commercial met net zo heerlijke vooraankondigingen online.

Tot slot: de slechtste commercial. Dat is die van Ram. Vijf jaar geleden de echte winnaarmet hun commercial waaraan tien fotografen hadden gewerkt, waaronder een van de beste Nederlandse fotografen Olaf Veltman. Als marketeer moet je niet denken dat je op dit niveau een idee nog een keer kan doen; dat werkt niet en dat zal het bureau ook gezegd hebben. Natuurlijk is de speech van Martin Luther King fantastisch. Maar die van Paul Harvey was echt top.’

Wim Ubachs, strategy & creative director van Het ei van Ubachs:

'Twee commercials die er bovenuit staken bij de Superbowl 2018: Tide en de rap-battle tussen Doritos en Mountain Dew met Peter Dinklage en Morton Freeman. Waarbij mijn voorkeur uitgaat naar de laatste.

Opvallend is dat in beide commercials meerdere merken van één fabrikant (Procter & Gamble en Pepsico) acte de présence geven. Was dat om de kosten te drukken? Of anders gezegd: om zoveel mogelijk rendement uit de dure investering te halen? Kennelijk mag het in de VS: voor twee of meer merken adverteren in één commercial. In tegenstelling tot Nederland waar dat verboden is, althans bij de Ster. Of is die regel inmiddels gewijzigd?

Amazon’s "Alexa Lost Her Voice"-commercial was te lang en bijzonder flauw. Maar ik kreeg er ook op een andere manier een ongemakkelijk gevoel van. Blijkbaar is zo’n huis-praatpaal aan de andere kant van de oceaan al redelijk gemeengoed. Anders kies je het niet als onderwerp voor een Super Bowl-commercial, lijkt me. Maar wat klinkt dat ongelooflijk stupide. “Alexa, set the mood”, “Alexa, play some country music”. Bah. Maar weet je? Over een jaar heb ik er waarschijnlijk toch ook één en zit ik er net zo stom tegen aan te kletsen.'

5 februari 2018Comments are off for this post.

Genomineerd voor de NL PACKAGING AWARDS 2018

Op 15 maart 2018 worden voor de derde keer de NL Packaging Awards uitgereikt. Dé vakprijs voor de verpakkingsbranche. Verpakkingsproducenten, designbureaus en merkeigenaren; de NL Packaging Awards is voor de hele branche. In 12 categorieën worden de beste verpakkingen beloond met een prestigieuze award. Een vakkundige, 36-koppige jury heeft maar liefst 163 inzendingen beoordeeld en de genomineerden bekendgemaakt.

Met trots schreeuwt Fitzroy dan ook van de daken dat wij genomineerd zijn voor de categorie 'Alcoholic Brands'.

27 januari 2018Comments are off for this post.

Oikocredit schiet commercial in Bollywood-stijl om droom Asha te laten zien

De Indiase kan met een microkrediet een eigen atelier beginnen.

Toegang tot krediet of financiële instituties is niet voor iedereen overal vanzelfsprekend. Dit betekent niet dat de wil om zelf iets op te bouwen ontbreekt. Door te beleggen in microkrediet kan iedereen ondernemende mensen helpen met hun droom. Deze boodschap wil Fitzroy uitdragen in de nieuwe commercial van Oikocredit.

Eric Holterhues, directeur Oikocredit: "In de commercial laten we Asha uit India zien die een droom heeft: een eigen atelier beginnen. Deze droom wordt uitgebeeld in een traditionele Bollywood setting. We stappen vervolgens uit haar droom en tonen de werkelijke situatie waarin mensen zoals Asha verkeren. Via Oikocredit kan iedereen ondernemende mensen met een droom helpen; niet door geld te schenken, maar door te beleggen in microkrediet zodat mensen geld kunnen lenen. Zo krijg je commitment bij de plaatselijke bevolking en ontvangen klanten van Oikocredit een goed gevoel en een mooi rendement."

De film is te zien op televisie en online en wordt ondersteund door banners, DM's en advertorials.

Opdrachtgever: Oikocredit

Verantwoordelijk bij klant: Eric Holterhues

Bureau: Fitzroy

Creatie: Joris van Ingen & Koos van Nuenen

RTV: Fatima Engelhard

Regie: Marco Grandia

D.o.P.: Sundeep Chatterjee

Line Productie: Hectic Content

Editor: Lisette van der Lee

Postproductie: De Grot

Sounddesign: Haaifaai De luxe

 

20 december 2017Comments are off for this post.

Grolsch kiest Fitzroy voor merkcampagne

De keuze kwam tot stand na een korte oriëntatie.

Kornuit en Grolsch Radler waren al klant bij Fitzroy en het bureau gaat nu de nieuwe campagne voor het hoofdmerk ontwikkelen.

Grolsch was sinds 2011 klant bij Alfred.

Marketingmanager Melanie Koning: “Fitzroy liet vanaf het eerste moment duidelijk zien dat zij het Grolsch merk goed voelen en begrijpen. We zijn er dan ook van overtuigd dat de nieuwe campagne er voor gaat zorgen dat Grolsch zal opvallen in 2018.'

De campagne is nu in ontwikkeling.

19 december 2017Comments are off for this post.

Gouden Effie voor Doritos

JURYRAPPORT - Wat een waanzinnig resultaat! De zeer ambitieuze doelstellingen op communicatie en sales werden ver overtroffen in dit zeer lastige fmcg-segment. Doritos heeft het bold gespeeld. En gewonnen. Op deze manier met marketing en communicatie bezig zijn, dát is wat dit vak zo waanzinnig boeiend maakt.

Read more

13 september 2017Comments are off for this post.

(Adformatie – Dutch) Herintroductie A. Vogel

Biohorma, producent van A.Vogel, het grootste zelfzorgmerk in Nederland, heeft na een pitch ons de opdracht gegeven een nieuwe tv-campagne te ontwikkelen. In de campagne staan de merkwaarden ‘natuurlijk’ en ‘effectief’ centraal.

Read more

6 september 2017Comments are off for this post.

(Fonkonline – Dutch) Knagende stemmetjes

Fitzroy ontwikkelde voor online bank Knab een nieuwe campagne waarbij peace of mind, free time en het gevoel dat het voor je geregeld wordt centraal staat. In de televisiecommercial staan de knagende stemmetjes over geldzaken centraal. De campagne is o.a. op televisie, online en radio te bewonderen.

Read more