25 april 2019Comments are off for this post.

Kornuit Jajem: een kopstoot, maar dan anders

Kornuit Jajem: een kopstoot, maar dan anders

Het biermerk lanceert Kornuit Jajem, een mix van pils en jenever. Het nieuwe drankje komt in onder andere blik, voorzien van een oplichtend UV-design.

Het drankje heeft een lichtzoete smaak en bevat 5,9% alcohol. Volgens Kornuit ideaal voor op een feestje, festival of in de zon op het terras. Kornuit Jajem komt op de markt in een strak en eigentijds 33 cl-blik, dat moet opvallen in bars en clubs. Bij het design, ontwikkeld door Fitzroy, is gebruik gemaakt van een onzichtbare UV-inkt die oplicht bij blacklight UV-verlichting.

Christian Camps, brand manager van Kornuit, laat weten: 'De biermarkt in Nederland is in beweging. Pils is met afstand nog steeds het meest gedronken bier, maar speciaalbieren en biermixen zijn flink in opmars. Consumenten willen steeds vaker nieuwe smaken en merken proberen.'

Frisser

De combinatie van bier en jenever staat natuurlijk ook bekend als het drankje 'kopstoot', maar Kornuit bewandelt duidelijk een andere weg. Camps. 'Kornuit Jajem is lichter en frisser, echt een biermix. Het heeft een andere zoetere smaak. We denken hiermee goed aan te sluiten op de wensen van onze doelgroep.'

Jamie van der Will, founder van De Horeca Club en verantwoordelijk voor de lancering van Kornuit Jajem, voegt daaraan toe: 'We speelden al een tijdje met het idee om Jajem-jenever met bier te mixen. Dat uitgerekend Kornuit op ons pad kwam, is een match made in heaven. We komen elkaar vaak tegen op festivals en bedienen dezelfde doelgroep. Met Kornuit Jajem bieden we nu een fris alternatief om optimaal te genieten tijdens de komende lente- en zomerdagen.'

Kopstootbar

Geïnteresseerden kunnen Kornuit Jajem voor het eerst proeven aanstaande donderdagavond 25 april in de Kopstootbar aan de Amsterdamse Marnixstraat. Ook wordt het drankje deze zomer geschonken op de festivals Straf_Werk en Radio Radio.

Het blikje werd ontworpen door Fitzroy Amsterdam.

24 april 2019Comments are off for this post.

Let’s get Phygital!

De fysieke en digitale wereld lopen steeds vaker in elkaar over. Dat voelen merken en organisaties omdat er duidelijk een nieuwe norm is waarbij de online wereld naadloos overloopt in tastbare ervaringen offline. Dit nieuwe hybride speelveld was de leidraad van het multi-brand event van MOOI The Apartment https://www.mooitheagency.com/ op 9 april jl. Hier was Pernille Kok-Jensen van Fitzroy gastspreker. Tijdens de introductie van de trendtalk leren wij dat consumenten niet langer on-of offline te vinden zijn, maar juist ‘Inline’. Nu snap ik dan ook de titel van de presentatie Let’s get Phygital! In dit artikel beschrijf ik de belangrijkste inzichten die - volgens mij - merken meer future proof kunnen maken.

Geef mijn ogen rust

Bij de ingang begroet een groep larger-than-life -teddyberen mij. Cuddle me staat er. Ik spring er meteen in. Dit gaat leuk staan op de Instagrams van alle influencers, besef ik gelijk. Iets verderop ligt een stapel pastel gekleurde memory foam matrassen onder roze fluorescerende bladeren. Boven de bladeren zie ik de tekst ‘Sensory Fetishism’; het prikkelen van alle zintuigen. Tegenwoordig leven veel mensen voor een groot gedeelte van de dag achter een scherm: een tablet, laptop of telefoon. Onze levensstijl is hierdoor enorm veranderd, maar tegelijkertijd blijft de mens in de kern hetzelfde en hebben wij nog altijd dezelfde “dierlijke” instincten. We verlangen naar tastbare ervaringen die al onze zintuigen prikkelen in plaats van alleen onze ogen. Een merk dat heel goed het sensorische weet uit te vergroten is Maria Nila: duurzame, vegan haarproducten met een unieke textuur voor specifieke haartypen. De prachtige stylist met paars zeemeerminhaar laat mij het menu zien: een keuze tussen drie verschillende stijlen waarbij je kiest voor een textuur in plaats van een look. Ik laat mijn haar vlechten in de beachy-surf-textuur en geef mijn ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) tendensen de vrije loop wanneer ik zelf de verschillende producten mag voelen en ruiken.

Niche wordt Norm

Nu de massa toegang heeft tot dezelfde content en ervaringen, verdwijnt de kloof tussen niche en mainstream. Conventies worden uitgedaagd en binaire structuren losgelaten. Hierbij staan de eindeloze mash-up cultuur en diversiteit hoog in het vaandel. Pernille noemt dit de ‘Mass Avant-Garde’ beweging. Op Instagram vertaalt dit zich in een body-positive beweging en een esthetiek die spannend, ruwer en authentieker is: van schaamhaar en pukkels tot diversiteit en gender-benders (transseksuelen). Just be yourself, everyone else is already taken, lijkt hier de boodschap te zijn. Make-up merk Maybelline empowered ons daarin met hun Made for All lijn: zeven kleuren lippenstift getest op 50 verschillende huidtinten. Ook het merk 7th Heaven speelt goed in op deze trend, met echt goud in hun betaalbare maskers. Of het modemerk POM: De uitbundige vrolijke, feestelijke kleding en mooie jurken hoef je tegenwoordig niet meer te bewaren voor een feestje of speciale gelegenheid. Gewoon maandagochtend naar je werk; waarom niet? Laten wij van de Casual Friday de Mass Avant-Garde Monday maken!

Op weg naar de ultieme versie van jezelf

Omringd door groen, heerlijke geuren en een all-round zen-vibe, wordt het mij duidelijk dat ik in de ‘Holistically Happy’-zone ben beland. De consument wisselt verbindingen met apparaten in voor connecties met onszelf en onze omgeving. Daarnaast is er een drang naar evenwicht op verschillende gebieden zoals fysieke en mentale gezondheid. LOOkX is een skincare- en cosmeticalijn die snapt dat het niet langer voldoende is om een mooie laag op ons gezicht te smeren. Producten moeten ook nog een positieve werking hebben. Denk aan crèmes die blauw licht filteren, wat helpt tegen straling van je telefoon en computer. En een ‘pollution protection’ formule om de huid te beschermen tegen stadsvervuiling.

Een beetje D.I.Y. magic in het alledaagse

Producten van het net benoemde merk LOOkX bieden ons high-tech oplossingen, terwijl een merk zoals Manipura juist naar de natuur kijkt voor oplossingen. De waterflessen met mineraal stenen hebben helende krachten. “Water is de computer van de natuur en is in staat om de energieën van de kristallen op te nemen en door te geven” wordt mij verteld. Je hebt stenen die je helpen kalmeren na een lange dag vol prikkels of een steen die net dat beetje extra energie geeft. Het brengt een beetje magie in je water.

De mobiele consument is altijd aan en in beweging. Soms verlangen zij naar 'slow' in plaats van 'go', aldus Pernille Kok-Jensen. Om af een toe een time-out te nemen en weer een gevoel van grip, rust en overzicht te creëren, zijn new-age rituals in opkomst. Bij het ‘Home Alchemy’ gebied zie ik allerlei stands die hierop inspelen door een beetje D.I.Y. magic in het alledaagse naar je huis brengen. Ik maak een pitstop bij de Sugar Bear Hair grijpautomaat, waarbij ik met mijn skills een potje scoor. De pillen zorgen niet alleen voor lang, gezond en glanzend haar, ze smaken ook nog eens naar lekkere gummy bears. Ik snoep er dan ook gelijk een paar weg.


Takeouts

In tegenstelling tot wat sommigen denken, is trendwatching meer dan alleen mysterieuze uitspraken vanuit een ivoren toren. Trends kunnen een groot verschil maken voor merken die vooruitstrevend willen zijn omdat ze structuur en een houvast bieden. Op de hoogte zijn van de Zeitgeist en daarin mee bewegen zorgt ervoor dat merken een grote stap voor hebben op de concurrent.

Het is mij vooral duidelijk geworden hoe belangrijk zintuiglijke prikkels zijn in onze mobiele samenleving. Een merk kan door middel van de juiste sensorische branding met materialen, geuren en geluiden een bepaalde uitstraling geven.

Tevens is Mooi the Apartment een perfect voorbeeld waarin de on- en online wereld samenvallen; het hybride speelveld. Merken vertalen trends door naar fysieke ervaringen en productinnovaties, die vervolgens via influencers in de online wereld terecht komen. Dat is nou precies het mooie van een phygital strategie; de fysieke ervaring (het event zelf) is exclusief en kleinschalig omdat het tijdelijk is. Echter, gezien de insta-worthy inrichting en de vele influencers die aanwezig waren, leeft het event online door, waar het dan weer een breder bereik heeft.

Credits:

Pernille Kok-Jensen, Director Cultural Insights Fitzroy

Quirine van den Berg, Stagiaire Cultural Insights Fitzroy

Mooi The Apartment is een initiatief van Mooi The Agency www.mooitheagency.com

Mell Photography @mooitheapartment

19 april 2019Comments are off for this post.

Doritos zet blauwe tong centraal in nieuwe campagne

Op social media hint Doritos naar een complot onder influencers die gespot worden met een blauwe tong. Doel van de campagne is om het nieuwe product Roulette Blue onder de aandacht te brengen.

Het chipsmerk zet hiermee 'unbranded branded content' in, stelt verantwoordelijk bureau Fitzroy. Marnix Tiggeloven, mede-oprichter van het bureau, laat weten: 'Met de blauwe tong willen we deel worden van de dagelijkse conversaties tussen influencers en hun achterban. Daarbij maken we gebruik van een populair internetfenomeen: the conspiracy theory.'

Om die reden gonsde het op YouTube en Instagram al een tijdje rondom een fenomeen wat gauw een eigen hashtag kreeg: de #blauwetong. Influencers als Nienke Plas en Kalvijn doken op met een blauwe tong in hun video's.

Na twee weken speculatie werd gisteren een einde gemaakt aan de geruchten. Doritos zette het doorslaggevende bewijs online: vier YouTubers die bij het Blauwe Meer in Drenthe de #blauwetong-challenge speelden met Doritos Roulette Blue: een nieuwe smaak waarbij enkele chipjes extra heet zijn en je dus een blauwe tong opleveren.

3 april 2019Comments are off for this post.

Sportlife – Headshots

Sportlife wil in het hoofd en vooral tussen de tanden van een jonge doelgroep komen en vroeg Fitzroy om een campagnestrategie die bouwt aan brand awareness en tegelijkertijd meer Jars en Blisters over de toonbank laat vliegen. 

Om de overkoepelende merkgedachte ‘Unexpected Freshness’ neer te zetten als mentaliteit van nu, heeft Fitzroy een groep frisse vrienden gecast om deze mentaliteit tot leven te brengen.

De groep vrienden zijn de sneeuw in gestuurd om een hele berg aan verfrissende eigenzinnige content te maken met Sportlife producten in de hoofdrol.

Bob Postma, Marketing Manager bij Cloetta voor SPORTLIFE: Deze campagne zet ‘Unexpected Freshness’ weer midden in de wereld van de doelgroep en bouwt tegelijkertijd verder op ons bestaande merkbeeld. Herkenbaar Sportlife, relevant voor nu. Zelfs de klassieke Sportlife Jingle is weer terug, in een fris jasje.. 

De campagne gaat van start met 4 Unexpected Packshots op TV, waarvan er later dit jaar meer zullen volgen. 

De campagne is te zien op TV, outdoor, Facebook, Social en de winkelvloer. 


https://vimeo.com/322015170

25 maart 2019Comments are off for this post.

Nieuwe taboe shift: from gross to great.Zou jij je boodschappen in een tas van mensenhaar stoppen? Hoe zou jij het vinden om je tafel te dekken met servies gemaakt van dierlijk bloedafval, verzameld uit slachthuizen? En als je jezelf trakteert op een nieuwe designer tas, zou je dan kiezen voor een tas die is gemaakt van koeiendarmen? Goede ontwerpers laten ons twee keer nadenken over de producten die we kopen en de middelen die nodig zijn om ze te produceren. Door ons te confronteren met gedateerde opvattingen, dagen zij ons uit om verder te kijken dan het voor de hand liggende. En weten zij onze perceptie van taboe te verschuiven “from gross to great”.

Vorige week was Fitzroy er op uit en bezocht zij Material District in Rotterdam om de nieuwste trends in materialen te verkennen. Tijdens ons bezoek viel het op dat sommige producten langere tijd geleden zijn ontworpen, maar nu pas tentoongesteld worden. Liesbeth In T’ Hout, ambassadeur van de afdeling Textiel en Stoffen, licht toe dat echte innovatieve projecten een langere experimentele fase hebben waardoor het vaak langer duurt voordat ze worden tentoongesteld. De urgentie is nu hoog om anders te gaan denken over onze grondstoffen. Het wordt tijd om uit onze comfortzone te treden.

Bungee-jumpen met mensenhaar

Handen omhoog als je ooit walgde van de stapels geknipte haren bij de kapper, vlak voordat de stagiair het moest opvegen. Je hebt je waarschijnlijk nooit afgevraagd wat er met al dat haar gebeurt. Maar welke mogelijkheden brengt dit met zich mee? Alleen al in het Verenigd Koninkrijk wordt jaarlijks 6,5 miljoen kilo aan menselijk haar afval geproduceerd, waarvan bijna alles eindigt op de vuilnisbelt. Kun je je voorstellen dat dit kan worden getransformeerd tot een product met een nieuw doel? Wat dacht je van het gebruik van kinderhaar als touw voor jullie nieuwste tuinschommel? Of het gebruik van je buurmans haar als boodschappentas? (Wacht dit voelt raar). Dit is precies wat Sanne Visser heeft gedaan. Ze deed onderzoek naar afval van menselijk haar en ontdekte hierbij de vele waardevolle eigenschappen die het in zich heeft; met Aziatisch haar als het sterkst en snelst groeiend (wist je dat een hoofd vol met haar bestand is tegen 12 ton aan gewicht?). Om de kracht van mensenhaar te bewijzen ontwierp Visser tevens een bungee-touw. Zou jij het aandurven? De meeste mensen zien de toename van de wereldbevolking als een groot probleem… maar wat als we dit eens vanuit een ander perspectief bekijken en het transformeren in iets geweldigs. Als wij het bureau van Tony & Guy waren, dan wisten we het wel.

Dexter is er niks bij

Zou jij je carpaccio eten van een bord gemaakt van bloed? De meeste mensen zouden hun hoofd schudden bij de gedachte alleen al. Heb je überhaupt wel eens nagedacht waar jouw stukje biefstuk vandaan komt? Het produceren van dit vlees ging gepaard met liters bloed, wat vervolgens eindigt als afval. Steken we ons hoofd in het zand als het gaat om het zien van het eten van vlees en het zien van iets waardevols? Ontwerper Basse Stittgen speelde met dit idee en creëerde een verzameling van plastic voorwerpen, allemaal gemaakt van 100% bloed zonder enige toevoegingen. Hij ontwikkelde zelfs een langspeelplaat die de hartslag van een koe afspeelt. Kan dit bloed ooit als ‘een gewoon object’ worden gezien, zonder verdere associaties. Het zou goed zijn als een merk deze gedachte omarmt en het mainstream maakt voor het grote publiek. Het zal dan eerder een lifestyle merk moeten zijn als bijvoorbeeld G-Star Raw of H&M. Want we betwijfelen het of een McDonalds dit zou aandurven.

Pantoffels van mollen

Je hebt net je tuin gerenoveerd als er plotseling kleine heuveltjes opduiken, die vervolgens je hele gazon ruïneren. Een invasie mollen. Een voor de hand liggende oplossing is een mollenvanger erbij roepen. Zij vangen gemiddeld zo’n 500 mollen per dag, die ze dan vervolgens weer weggooien. Ontwerpers Van Eijk en Van der Lubbe creëerden schattige pantoffels… van mollen. ‘The comfort game’ is hierbij sterk, maar misschien gaat het wel een stap te ver. Wij zijn nog in dubio.

Darm clutch

Klinkt uniek in de oren toch: tassen gemaakt van darmen van een koe. Het voelt en ziet eruit als echt leer, waarbij alle tassen een unieke vorm en textuur hebben. Geen enkele tas is dezelfde. Designer Van Katwijk zocht naar alternatieven voor leer toen ze op idee kwam om hiervoor koeiendarmen te gebruiken. De darmen zijn een bijkomend dagelijks afvalproduct in de vleesindustrie. Maar met dit project krijgen ze een nieuw luxueus hiernamaals; geen recycle maar een upcycle. Van Katwijk laat de schoonheid zien vanuit een verborgen en onverwachte hoek. Sterker nog: de unieke, ruwe en wonkelige textuur van de darm is veel interessanter is dan gewoon oud leer.

Eet je meubel

Waarom niet de dag beginnen met een kopje thee en een hapje uit je stoel? Televisiekijken terwijl je je tanden zet in je tafelblad? Dit klinkt misschien bizar maar voor Lanzavecchia + Wai zijn eetbare meubels geen verleden tijd meer. Voorbeelden zijn een stoel gemaakt van 24 kilo witte chocolade en een bijzettafel gemaakt van snoep. Al het meubilair kan gegeten worden tot er slechts hetgeen overblijft wat functioneert als basis frame. Want het moet wel een meubel blijven. Dit project laat zien dat het mogelijk is om te veranderen van design, zonder het verkorten van de economische levensduur. En dat is weer beter voor het milieu. Objecten worden eetbaar en willen ook gegeten worden. Zou het niet geweldig zijn om het design van je meubels te veranderen zonder je hierover schuldig te voelen? We hebben M&M’s al laten weten dat deze trend eraan zit te komen: beetje fun, beetje rebel, dat past wel bij hen.

Van te voren hadden wij al over deze innovaties gelezen, natuurlijk is het een andere ervaring om deze in het echt te voelen. De ontwerpers van bovenstaande projecten helpen ons met een kritische blik te kijken naar de dogma's in design. Het breken van materiële taboes opent een wereld vol met mogelijkheden. Wij als bureau willen kijken naar alle veranderingen om ons heen, zodat merken meer “adaptable to change” worden. Benieuwd welke merken in gaan haken op deze veranderingen.

Pernille Kok-Jensen is als Director Cultural Insights bij Fitzroy verantwoordelijk voor onderzoek, strategische en culturele inzichten.

5 februari 2019Comments are off for this post.

Rachelle in top 10 most influential women

Rachelle - the woman with whom Marnix and Jur have started the strategic initiative Brave The Sea - has been declared by magazine OPZIJ to be 1 of the 10 most influential women in the Netherlands in the category ‘business life’.

She’s seen as a specialist in setting up new, successful formulas for companies. There is a long list of successful companies to which Van der Linden has contributed. She has already worked for NLZiet and EnergieDirect for example. “In the end I became a passionate entrepreneur focussed on the future 24/7. That’s what makes me happy.” according to Rachelle.

The Top 100 is compiled by OPZIJ to make the work and impact of women in our society more visible and bigger.

Under the heading ‘instant innovation’ Brave The Sea builds new speed boats for existing companies that are in need of innovation. Interested in what Brave The Sea can do for your organisation or brand? Mail us for an informal talk.

8 januari 2019Comments are off for this post.

Fitzroy mikt met nieuwe afdeling op culturele inzichten

Fitzroy mikt met nieuwe afdeling op culturele inzichten

Reclamebureau Fitzroy wil zich toeleggen op het ontdekken en vertalen van culturele inzichten en voegt daarom een nieuwe afdeling toe aan de organisatie. De Deense Pernille Kok-Jensen (foto) gaat de unit genaamd Cultural Insights leiden.

Kok-Jensen is afkomstig van onderzoeksbureau Mare, waar ze ruim elf jaar de trendafdeling ontwikkelde en leidde. Ze laat weten: 'Ik ben nieuwsgierig naar mensen en hoe verschillende mindsets kunnen leiden tot veranderingen in de maatschappij. Ik beoefen 'the art of looking sideways' om zodoende culturele inzichten te ontdekken voordat ze mainstream worden. Noodzakelijk voor merken waar de verschuivingen snel gaan, zoals FMCG en jongerenmerken. Maar ook voor merken die kijken naar een lege innovatie-pijplijn. Niet dat ik die ga vullen, maar ik kan wel dat zaadje planten voor iets moois.'

Mini data

Op de vraag wat deze nieuwe afdeling nu precies voor Fitzroy gaat betekenen: 'Eigenlijk is het heel simpel: deze afdeling is voor het bureau 'the new next thing'; effectiever strategieën en ideeën ontwikkelen door cultureel relevanter te worden. Ook voor klanten met internationale ambities. Hoe beter merken de culturele context begrijpen, hoe beter een campagne kan werken. Dat doen we door middel van kwalitatieve, interactieve mini-sessies om zodoende 'mini data' te genereren. Denk aan interviews met de doelgroep, maar ook met experts uit de voorhoede en toonaangevende initiatieven. Hier en in het buitenland, waar we samen met onze klanten van kunnen leren.'

Jur Baart, mede-eigenaar van Fitzroy, voegt daaraan toe: 'Ons bureau leunt erg op strategie. We besteden veel tijd aan het begeleiden van keuzes door klanten in het voortraject, zodat we een scherpe briefing krijgen. Vaak missen we nog diepere kennis rondom de culturele drijfveren die van invloed zijn op beslissingen van consumenten. Wij zijn blij met de komst van Pernille, want met haar ervaringen kunnen we onze opdrachtgevers beter helpen te gedijen in die oh zo veranderende maatschappij.'

27 november 2018Comments are off for this post.

Fitzroy wint pitch AkzoNobel

AkzoNobel naar Fitzroy

Na een strategische en creatieve pitch heeft AkzoNobel het bureau Fitzroy aangewezen als lead agency voor de Nederlandse markt. Het bureau gaat o.a. aan de slag op de merken Flexa, Sikkens en Trimetal.

Marnix Tiggeloven: “AkzoNobel heeft een aantal toonaangevende merken en hele duidelijke doelstellingen voor de komende jaren. Aan ons de taak in deze dynamische markt op een impactvolle manier een bijdrage te leveren aan deze doelstellingen.”  

Brieke Hillen, Marketing Director AkzoNobel Decorative Coatings: “Vanaf onze eerste meeting was er gelijk een hele goede klik. Fitzroy heeft laten zien dat ze een goede strategische sparringpartner is en zowel voor merk als sales oog heeft. We hebben veel zin om met hen aan de slag te gaan.”

22 november 2018Comments are off for this post.

Sportlife

 

20 november 2018Comments are off for this post.

InShared biedt helpende ‘roze hand’

InShared biedt helpende 'roze hand'

Verzekeringsmaatschappij Inshared wil de huidige merkbelofte 'We all benefit' op een impactvolle manier tot leven brengen en lanceert een nieuwe campagne. Een 'roze hand' moet nu helpen schade te voorkomen. Verantwoordelijk bureau is Fitzroy.

Bernadette Wiersema, marketeer bij InShared, laat weten: 'Met de roze hand hebben we een mooi herkenningspunt dat we niet alleen in communicatie, maar ook op de website kunnen laten terugkomen. Voor de aftrap hebben we gekozen voor twee domeinen: het slim opbergen van de smartkey in verband met autodiefstal van buitenaf en het slim omgaan met dozen van kostbare spullen. Het lijken kleine dingen, maar als we met z'n allen iets beter opletten, kunnen we diefstal voorkomen. En dat is mooi, want geld dat we niet nodig hebben voor schade of diefstal geven we terug aan onze klanten; de Jaarbeloning.'

Rebels

Jur Baart, eigenaar van verantwoordelijk bureau Fitzroy, voegt daaraan toe: 'Samen met InShared hebben we verschillende strategische routes bewandeld om het eigenwijze, rebelse karakter weer terug te brengen in het merk. Deze routes hebben we uitvoerig getest en daaruit kwam de helpende roze hand als beste naar voren. Voor ons een mooie visual device waarmee we herkenbaarheid van InShared verder kunnen vergroten.'

De campagne is vanaf nu onder meer op televisie te zien. MacGyver is verantwoordelijk voor de productie van de campagne.