12 april 2021

Danoontje Powerrr terug op de buis

In de nieuwe campagne van Danone maakt het bekende meisje met rode bril en jas een comeback. Danoontje is er nu ook zonder toegevoegde suiker, zo luidt de boodschap.

De campagne, ontwikkeld door Fitzroy, wordt uitgerold op televisie, online en de winkelvloer. De Danoontje Powerrr-commercial kwam twintig geleden jaar voor het eerst op de buis en moederbedrijf Danone heeft er nu voor gekozen een comeback te maken, waarbij het kindvriendelijke kwarkmerk ‘zonder toegevoegde suiker’ wordt geïntroduceerd.

Yanique Maas, brand manager bij Danone, zegt: 'We willen producten bieden waar niet alleen kinderen, maar ook ouders dol op zijn. Dit doen we daar ons assortiment te blijven optimaliseren én te innoveren, zoals met de nieuwe producten zonder toegevoegde suiker. Met het oog op deze introductie hebben we Fitzroy gevraagd een campagne te ontwikkelen die niet alleen onze nieuwste producten onder de aandacht brengt, maar die ook verder bouwt aan de positie van het totale merk. Fitzroy is erin geslaagd om verder te bouwen aan een ijzersterk concept, maar er daarnaast ook een eigen moderne draai aan te geven.'

Merkassociatie

Jur Baart, eigenaar van Fitzroy, vult aan: 'Nadat we de briefing ontvingen, hebben we onderzoek gedaan naar de merkassociaties die leven onder de doelgroepen als het gaat om Danoontje. We waren verrast hoeveel mensen het merk nog steeds associëren met 'Powerrr' - de commercial die twintig jaar geleden op de buis was. Wij geloven in het versterken van die merkassociaties om met relatief weinig geld snel impact te kunnen maken. Dus ja: we hebben weer voor het kleine meisje, met rood jasje en brilletje gekozen. En natuurlijk de Powerrr.'

Bron: Lucas Boon - Marketingtribune https://www.marketingtribune.nl/bureaus/nieuws/2021/03/danoontje-powerrr-is-terug/index.xml

12 april 2021

Grolsch lanceert 0.0-campagne

Met een nieuwe tv-campagne wil Grolsch 'de volledige 0.0-range' onder de aandacht brengen. De commercial, ontwikkeld door Fitzroy, valt onder de overkoepelende Proef Karakter-campagne die het biermerk in 2018 introduceerde.

In de tv-commercial horen we de Grolsch-soundtrack 'Time of the season' en zien we 'verschillende karakters genieten van hun biertje’; na het werk, na een voetbalwedstrijd of aan het einde van een verhuizing. De commercial eindigt met een twist: anders dan bij pils of speciaalbier begint de actie pas ná het drinkmoment, want dat is wat 0.0 volgens Grolsch anders maakt: het vormt geen onderbreking van de dag. 'Je kunt gewoon verder, hoe je agenda er ook uitziet. En als je dan toch voor een genietmoment tussendoor gaat, kies dan voor de alcoholvrije bieren van Grolsch: het meest karaktervolle 0.0-bier van Nederland', aldus Grolsch.

Bron: Lucas Boon - Marketingtribune - https://www.marketingtribune.nl/bureaus/nieuws/2021/04/grolsch-lanceert-0.0-campagne/index.xml

25 februari 2021

TVC Danio Drop – 15”

Bron: Vimeo - TVC Danio Drop - 15” - https://vimeo.com/512894837

25 februari 2021

Yumeko “Koop goed beddengoed” – TVC 20”

Bron: Vimeo -Yumeko “Koop goed beddengoed” - TVC 20” -https://vimeo.com/494014165

25 februari 2021

Je bent marketeer en je wilt wat… op Clubhouse

Wat hebben Oprah, Elon Musk, Bas Smit en je buurman met elkaar gemeen? Ze hebben allemaal weleens in de afgelopen twee weken die ene anderhalve meter-hotspot bezocht: Clubhouse.

Een plek waarvoor je uitgenodigd moet worden, je echt goed moet zoeken om een interessant gesprek te vinden, je continu gepingd wordt en waar de stilte dus niet bestaat. Maar moet je hier als merk iets mee? Of met andere woorden: hoe maak je van Clubhouse je Brandhouse? Wetende dat Clubhouse niet zit te wachten op merken. Ze willen alleen mensen als lid.

Als je nog geen uitnodiging hebt ontvangen

Sorry? Okay, een kleine introductie. Clubhouse is een audio only social media app, uitgebracht in april 2020. Waarvoor je dus moet worden uitgenodigd. Geen foto’s, geen teksten, gewoon live gesprekken. Allemaal radiopiraten die geen plaatjes draaien, maar inhoudelijk of gezellig met anderen praten. Blijkbaar een welkome startup, gezien het feit dat de app 10 maanden na de lancering al een miljard dollar waard is. Een deel van de hype rond Clubhouse komt voort uit de visuele overkill en het sociale leedvermaak rond Instagram. Mensen hebben genoeg van het neppe en het gefilterde. Gen X’er Gabrielle lichtte dit toe; “Op Clubhouse worden helden zoals Elon Musk opeens gewone mensen die ook kunnen schitteren zonder podium, spotlight en fancy dia’s.” Consumenten zijn op zoek naar meer echte en lo-fi ervaringen. Clubhouse is opzettelijk spontaan, niet chaotisch en casual maar wel professioneel. Het gaat er niet om perfect zijn

Het is moeilijk: maar houd eerst even je mond

Gebruikers kunnen zogenaamde kamers aanmaken en zich aansluiten bij kamers die meestal gewijd zijn aan specifieke onderwerpen. Je kan chatten met vrienden in “gesloten rooms” of “open rooms” hosten die meer lijken op informele live podcasts, maar dan met interactie. De eerste keer dat ik aansloot in een open kamer, voelde het als het afluisteren van een ongedwongen, maar goed gemodereerd gesprek. Een goed feestje waar je een aantal mensen kent, maar ook een aantal niet en het ene interessante gesprek organisch vloeit in het andere. Mijn advies is om eerst vertrouwd te raken met de dienst door te genieten van de geringe inspanning die nodig is om een paar constructieve gesprekken te beluisteren. Millennial Saba licht enthousiast toe: “Ik ben echt geïnspireerd door Clubhouse. Het is heel leuk om naar slimme mensen te luisteren die praten over onderwerpen waarvan ik niet eens wist dat het bestond.”

Na een dag ivoren toren, kun je nu eindelijk ‘s avonds met je doelgroep praten

Het idee dat mensen over de hele wereld samenkomen om met elkaar te praten, te luisteren en te verbinden, lijkt misschien een gelegenheid om consumentenonderzoek te doen. In mijn beleving is Clubhouse vooral een plek voor zinvolle gesprekken en het opdoen van kennis. Niemand sluit zich aan bij een ruimte over onderwerpen als marketing, business of fitness zonder oprecht geïnteresseerd te zijn in deze onderwerpen. Voor merken die willen weten welke thema’s in het huidige zeitgeist relevant zijn, is dit een rijke bron van informatie. Het handige is natuurlijk dat je deze insight gewoon lekker on-the-go of ‘s avonds kunt beluisteren zonder extra schermtijd.

Iemand van jouw bedrijf kan moderator worden

Naast de goed gemodereerde gesprekken, ben ik ook in een paar behoorlijk chaotische kamers terecht gekomen. Deze voelden meer aan als dat super rommelige feestje waar geen klik is tussen de gasten, er constant een persoon praat, gevolgd door lange ongemakkelijke stiltes en geen gestructureerde interactie. Dat is wanneer de "leave quietly" knop goed van pas komt. Deze knop zou een hoop vervuiling, geld en tijd besparen blijkt uit het volgende antwoord van een Gen X’er Gabrielle; “Er worden miljoenen uitgegeven aan vervoer naar evenementen - wat ook nog eens veel vervuiling met zich meebrengt - en dan staat er  zo’n halfgare spreker op het podium. Clubhouse heeft deze outdated business model totaal ontworteld.” ​

Dit zette mij aan het denken dat er een toenemende vraag zal zijn naar een nieuw soort moderator. Mensen en merken die inzichten willen opdoen of sessies willen hosten, kunnen een paar experts in hun niche benaderen om een ruimte over een bepaald onderwerp te hosten. De taak van de moderator is om de sessie te openen, de discussie te leiden en mogelijke vragen te beantwoorden om interactie te verzekeren. En zeker ook om ervoor te zorgen dat het leuk blijft. Probeer de juiste match tussen jouw merk en de moderator te vinden. Dit kan de marketeer zijn, de CEO (als je Musk heet) of een influencer die verder gaat dan een Insta-plaatje. Hij/zij moet de belichaming zijn van het merk. Ergens voor staan.

Niet onbelangrijk voor merken: check nog even die privacy

De ‘invite only’-benadering is ontworpen om de angst om iets te missen aan te wakkeren. Maar voordat je lid wordt, moet je je ervan bewust zijn dat er serieuze vragen worden gesteld over de privacy van Clubhouse. Wanneer je geaccepteerd wordt als lid, heb je de kans om twee anderen uit te nodigen. Maar dit kan alleen als je de app toegang geeft tot al je contacten. Dit is waar het eerste probleem opduikt. Als je op de OK knop klikt, zal de app schijnbaar een lijst van willekeurige contacten voorstellen die nog geen lid zijn. Dus zelfs wanneer iemand geen interesse heeft om lid te worden van Clubhouse, weet de dienst toch al hun naam, mobiele nummer en hoeveel vrienden zij hebben op het netwerk. Dit schrikt veel mensen af, zo ook voor de Gen Z’er Leroy: “Ik zag potentie in het hosten van een interactieve podcast op Clubhouse, maar ik heb er toch vanaf gezien uit angst om de privacy van mijn contacten in gevaar te brengen.”

Daarnaast is er bezorgdheid over het feit dat Clubhouse de gesprekken opneemt, wat op zich al een beangstigende gedachte is gezien het net iets persoonlijker en spontaner is dan in bijvoorbeeld een podcast. Clubhouse kan al dan niet redelijke ideeën hebben voor het behandelen van jouw gegevens, gesprekken en contacten. Maar wees hierop bedachtzaam qua merk en hou je vinger ver van de OK-knop wanneer je lid wordt.

Door: Pernille Kok-Jensen, Insight Director bij Fitzroy Amsterdam.

Bron: Marketing Tribune - https://www.marketingtribune.nl/bureaus/weblog/2021/02/je-bent-marketeer-en-je-wilt-wat…-op-clubhouse31_0/index.xml

17 februari 2021

Fitzroy ontwikkelt naam, identity en campagne voor Beyond Eyes

Het bedrijf kijkt verder dan het menselijk oog kan zien. Vandaar de naam Beyond Eyes. Dit door technologie, gebruik en beleving van je gebouw slim met elkaar te verbinden.

Marc de Vreede, directievoorzitter Heijmans Bouw & Techniek: “Nu veel gebouwen tijdelijk niet of minimaal bezet zijn, is het moment daar om te investeren in oplossingen die bijdragen aan een veilige en gezonde omgeving. Het gebruik van gebouwen staat in directe verbinding met het technische beheer daarvan. De waardevolle inzichten die we met dit platform verkrijgen, leidt tot een efficiënter en duurzamer gebouwmanagement. We verwachten in de toekomst het platform verder uit te breiden om ook met andere dienstverleners te bouwen aan een gezonde omgeving voor iedereen.”

Fitzroy ontwikkelde de naam, identity en b2b-campagne voor de start-up Beyond Eyes. In dit initiatief bundelen Heijmans en CSU hun kennis en kunde om klanten te verzekeren van slim(mer) gebouwbeheer. Het motto daarbij is Building happy people.

Eefke Hoefnagel, marketeer Beyond Eyes: “Fitzroy is uitstekend in staat geweest om de strategie van Beyond Eyes door te vertalen naar een passende merkidentiteit. Vanwege Covid19 moes dit helaas allemaal online. Desalniettemin kijken we terug op een prettige samenwerking en hopen we de creatieven van Fitzroy snel fysiek een keer te ontmoeten.”

Credits:
Opdrachtgever: Heijmans en CSU |Business- en merkstrategie: Creatinc. |Naam, identity en campagne: Fitzroy

Bron: Marketing report - Saskia van Weert - https://marketingreport.nl/Fitzroy-ontwikkelt-naam-identity-en-campagne-voor-Beyond-Eyes/

9 februari 2021

Naïf: poo pee, plastic free

Babydoekjes, it's a dirty business. En dan bedoelt Naïf niet het schoonmaken van de babybillen. Ruim 90% van de babydoekjes bevat namelijk plastic. Een nieuwe campagne van het huidverzorgingsmerk moet de consument daarvan bewust maken.

Het betreft de start van de nieuwe 'Sorry free'-campagne van Naïf Natural Skincare, dat tevens B-Corp-gecertificeerd is. Het bedrijf wil met de ‘Poo pee, plastic free’-campagne invullen geven aan zijn missie: change the world of personal care. De campagne is ontwikkeld door reclamebureau Fitzroy en wordt uitgerold in outdoor.

Van alle babydoekjes bevat 90% plastic. Niet alleen de verpakking, maar ook de babydoekjes zelf, aldus Naïf. Elke seconde worden er wereldwijd 14.000 babydoekjes gebruikt en daarmee komt er veel plastic in de natuur terecht. Met deze campagne hoopt Naïf bewustwording te creëren rondom 'al het plastic in baby wipes’.

Bron: marketingtribune - https://www.marketingtribune.nl/bureaus/nieuws/2021/02/naif-poo-pee-plastic-free/index.xml - Lucas Boon

25 januari 2021

[column] De zachte kant van 2021

Toch wil ik in de tweede week van januari stilstaan bij een aantal bewegingen die tijdens de lockdowns nog steeds actief zijn en inspiratie kunnen bieden voor nieuwe, relevante campagnes voor welk merk dan ook. In dit artikel beperk ik mij tot vier bewegingen. Volgende week volgt deel II.

2020 was een goed jaar voor de supermarkten, bouwmarkten, producenten van toetjes en Led-bureaulamp-ringen. Maar er waren zoveel bedrijven die het lastig hadden en geen enkele reden zagen om hun marketingbudget in te zetten. Laat staan te verhogen.

1. Biophilic design

Covid heeft ervoor gezorgd dat we kritischer zijn gaan kijken naar ruimtes. Op de werkvloer, op scholen en in retail wordt momenteel heel hard gewerkt om ervoor te zorgen dat mensen straks weer terug willen komen! “Biophilic Design” lijkt daar het toverwoord. Biophilia betekent ons verlangen om in contact te zijn met de natuur. Biophilic Design heeft als doel de natuur weer terug te laten komen in de bebouwde omgeving. Want dichter bij de natuur betekent meer rust, beter focussen en een verbetering van je welzijn. Door middel van veel planten, groene levende wanden, watervallen en daglicht wordt een multisensorische, natuurlijke omgeving gecreëerd. Het Nederlandse Edge ontwikkelt op dit moment een ultra duurzaam kantorencomplex nabij het Olympisch Stadion, waar welzijn, duurzaamheid en flexibiliteit centraal staat. Het gebouw Edge Stadium positioneert zich dan ook als het eerste kantoorgebouw dat letterlijk en figuurlijk ademt: The first building that breathes. Uniqlo Park is de nieuwe megastore in Japan die wordt beschouwd als park. Het biedt een grote buitenruimte waar het mentale en fysieke welzijn van de consument positief wordt beïnvloed door een combinatie van retail en play. Klanten kunnen zich prima urenlang vermaken, leren en ervaren. Slim, want hoe langer ze blijven hoe groter de kans dat zij geld gaan uitgeven.

Maar het kan ook gewoon thuis: check www.instagram.com/evningcffee. Zij heeft haar hele huis vol planten gezet en om heel eerlijk te zijn… het voelt als thuiskomen. Er is dus geen reden waarom een werkomgeving niet gemakkelijk kan profiteren van de voordelen met eenvoudige aanpassingen en toevoegingen op het gebied van Biophilic Design. Covid-19 heeft een enorme kans gecreëerd voor aanbieders van fysieke ruimtes: integreer gezondheidsbevorderende maatregelen in de winkels/werkruimtes waar klanten/medewerkers komen. Want we gaan een toekomst tegemoet waarin gebouwen ons opladen en energie geven in plaats van ons helemaal leeg trekken.

2. Goopification

Het vertrouwen van consumenten in de farmaceutische industrie neemt af (misschien stijgt het wel weer een beetje in de huidige vaccinatieperiode overigens), dus gaan mensen op zoek naar nieuwe behandelmethodes. Marketeers opgelet: psychedelische stoffen worden mainstream. The Goop Lab (check Netflix) is een serie over het wellness-imperium van de Oscar bekroonde Gwyneth Paltrow en de kijk op pseudo-wetenschap gebaseerde lifestyles. Paltrow was misschien wat braaf, maar in deze serie neemt haar Goop-team verschillende taboes rondom welzijn onder de loep. Psychedelische paddo’s gegeten, Wim Hof, dansen op atmosferische muziek en… samen leren klaarkomen. De vagina geurkaarsen van Paltrow kunnen bij iedere aflevering worden aangestoken. Er is terecht veel ophef geweest over de serie en de claims die gemaakt worden. Maar wat je er ook van vindt… The Goop lab heeft wel wat losgemaakt. Omdat Netflix toegankelijk is voor de mainstream wordt er meer open-minded gekeken naar alternatieve manieren om ons welzijn te bevorderen.

Koeien knuffelen bij de boer, een sound bath nemen met deelnemers op een congres of een volledig legaal paddo retreat bij Synthesis . Het kan allemaal. Zelfs een CBD drankje of LSD microdosing voor meer focus tijdens het werken wordt steeds breder geaccepteerd. Sterker nog, het proactief bevorderen van welzijn zal alleen maar toenemen omdat mensen nu meer dan ooit het belang van fysiek en mentaal welzijn inzien. Recess - het CBD drankje uit de USA dat de millennial doelgroep heeft weten te vangen - zorgt ervoor dat jij de drukke wereld beter aan kunt op je geïmproviseerde werkkamer. Wil je relevanter worden voor je klant of medewerker? Dompel je dan onder in de Goopification. Slimme hacks, nieuwsgierigheid en speelsheid gaat hier hand in hand, met de oprechte behoefte om nieuwe wegen te ontdekken naar het beter in je vel zitten.

3. Countrycore

CountryCore gaat over het verlangen naar het rustige en landelijke leven. Minder hectiek, meer zelfvoorzienend en meer controle over het eigen bestaan: een moderne pastorale. Eigenlijk is het ook een logische afwijzing van het kapitalisme, omdat het meer om doe-het-zelf’en gaat en minder om uitgaan en kopen, kopen, kopen. In 2020 kwamen onze basisbehoeftes ineens onder druk te staan. Gebrek aan (financiële) zekerheid en sociale contacten zorgden voor stress. Als gevolg daarvan zoeken we onbewust plekken op die emoties van veiligheid oproepen. Tel daarbij op dat een groot aantal jongeren terug naar het thuisfront is verhuisd: weg uit de steden, meer naar afgelegen locaties. Dat verklaart misschien waarom het fenomeen CountryCore zo razendsnel groeit en de puzzels en gezelschapsspelletjes niet zijn aan te slepen.

Dit zijn de belangrijkste takeouts van CountryCore; blijf optimistisch, hou het zo simpel mogelijk en denk na over wanneer je Do It Yourself en recycling kunt integreren in je businessmodel. Romy Boomsma en startup Woodchuck lijken het begrepen te hebben. Beide zetten een ogenschijnlijke tech vrije wereld neer waarin je onderdeel bent van de natuur. Back to basics - en toch voelt het luxe omdat wij zo verlangen naar minder complexiteit. Ook Gucci speelt er volop in met de So Deer To Me campagne en de gloednieuwe samenwerking met The North Face. De strategie van deze merken is slim omdat zij gezonde, feel-good ontsnapping aanbieden die de overprikkelde wereld even doen vergeten. En in plaats van vooruit te kijken naar een dystopische toekomst vol onzekerheid, grijpen zij terug naar een herkenbaar, vertrouwd verleden en maken zij dit aspiratief… op een simpele manier.

4. Diversify or die

2020 was het jaar van activisme. Eindelijk weer op de barricaden. Gen Z’ers behoren tot de jongste activisten van onze tijd en 87% wil meer dan alleen kopen. Zij verwachten dat merken iets positiefs doen voor de planeet, mensen en dieren. Ze hebben strenge bullshit filters ontwikkeld. Show don’t tell is hun mantra. Niets doen als merk voor een betere wereld is geen optie meer. Niet voor de nieuwe consumenten in ieder geval.

Om te beginnen moeten merken duidelijker uitdragen waar ze voor staan. Zo gaf het groene merk Patagonia duidelijk stemadvies tijdens de 2020 US elections. Zij plaatsten labels in hun kledingstukken met daarop de tekst ‘ ’Vote The Assholes Out’’ . Het transparante cosmeticamerk Lush plaatste bij verschillende winkels een bord met daarop de tekst ‘ ’Please don’t enter with signs of Covid-19, racism, homophobia, sexism and transphobia’’ en maakte daarmee duidelijk waar zij als merk in geloven.

Zalando deelt op zijn corporate site op inspirerende wijze waar ze voor staan, wat hun doelen zijn en wat zij hebben bereikt. Ook omarmen wij dit jaar Omroep Zwart . Hier staat diversiteit in de punt en worden verbindingen gelegd met elkaar zodat iedereen gehoord wordt. En wc-papier merk The Good Roll maakt 100% gerecycled WC-papier, bouwt toiletten in Afrika en nemen werknemers aan die een achterstand hebben in de arbeidsmarkt. 2021 wordt het jaar van Diversify or Die. Van de boodschap die je als merk uitdraagt tot in het personeel wat je aanneemt.

Veranderen en innoveren in tijde van Covid-19 is lastiger dan ooit. Het korte-termijn-denken is belangrijker dan ook. Daarom lijkt het ook dat alle merken steeds meer op elkaar gaan lijken. Hoe ze allemaal applaudisseren voor de zorg, inhaken op de 1,5 meter of aan het einde van het jaar nog even al hun oude spullen over de bühne willen gooien. Houd dus je ogen en oren goed open in het nieuwe jaar. Het wordt sowieso opletten geblazen.

BRON: marketingtribune - https://www.marketingtribune.nl/bureaus/weblog/2021/01/houd-je-ogen-en-oren-open-(1)/index.xml - Door Pernille Kok-Jensen (Fitzroy).

19 januari 2021

[Column] Jur Baart: Het begin van de gouden eeuw online

[Column] Jur Baart: Het begin van de gouden eeuw online

Vorige keer stond ik stil bij Biophilic Design, CountryCore, Goopification en Diversify or Die. Waarbij we zien dat mensen dichter bij de natuur willen staan. Deze column gaat over de verschuivingen in de virtuele wereld. Want terwijl wij allemaal dagen achter Zoom zitten, gebeuren er hele mooie en bijzondere dingen naast onze online vergaderingen.

XR: EXTENDED REALITY

In oktober 2020 gaf jong talent Billie Eilish (19) voor betalende streamers een game-changing concert waardoor de lat voor de livestream-industrie weer werd verhoogd. Waarom? XR ofwel Extended Reality:  een combinatie van augmented reality, virtual reality en mixed reality. Eilish stond in een soort kuip, die eigenlijk één groot beeldscherm was. Per nummer werd een compleet nieuw meeslepend digitaal decor opgetrokken. Van postapocalyptisch dreigende reuzenspinnen tot adembenemende onderwaterwerelden met gigantische figuren.

De Volkskrant beschreef het zo: Het rockende liedje All the Good Girls go to Hell werd een echte protestsong, met indringende beelden van verdroogde woestijnen, afbrekende ijsbergen en demonstrerende mensenmassa’s. Na het nummer nam Eilish de tijd voor haar politieke boodschap: “Ga alsjeblieft stemmen. De wereld is aan het sterven. Mensen sterven. Jullie kunnen het verschil maken.”

XR kan artiesten maar ook merken, dichter bij hun publiek brengen. Internet is geen one-way broadcast medium meer. Het is een interactieve storytelling tool waarin het publiek onderdeel wordt. Merken ontdekken nu ook XR.  Check bijvoorbeeld hoe het ultra duurzame merk Pangaia extended reality gebruikt om een immersive en multisensorische ervaringen neer te zetten, waarbij bezoekers zich in een iglo bevinden op de Noordpool en door een diepe laag sneeuw moeten bewegen om de nieuwe collectie winterjassen te ontdekken. Activatie 3.0.

CONNECTED COCOONING

Afgelopen jaar was het spel Animal Crossing razend populair. Het verscheen toen de lockdowns net werden ingevoerd. Het speelt zich af in een zorgeloze wereld zonder dood, geweld en vol optimisme. Perfecte timing dus! In september konden spelers Joe Biden’s campagne supporten door virtuele vlaggen in hun tuinen te plaatsen en zorgde bijvoorbeeld het luxe modehuis Valentino voor nieuwe virtuele in-game outfits. Naast politieke leiders traden ook artiesten op door middel van videogames. Maar de eerste is natuurlijk nog steeds Rapper Travis Scott die virtueel een concert gaf in de game Fortnite. In totaal waren op dat moment 12,3 miljoen bezoekers aanwezig. Een recordaantal voor een concert.

Afgelopen jaar gingen werd er ook geweest vanuit huis: digitaal clubben. Club Quarantine was de populairste virtuele nachtclub tijdens de lockdowns. Artiesten zoals Lady Gaga, Charli XCX en vele bekende dj’s kwamen voorbij tijdens de virtuele Zoom feestjes. En er ontstonden zelfs virtuele seksclubs zoals Playscape - een seksclub in New York die hun erotische feestjes hebben getransformeerd in online evenementen.

Het afgelopen jaar heeft ons laten zien dat tech zeker niet alleen gaat om de laatste snufjes en de mooiste gadgets maar juist ook om de diepere connecties die we met elkaar kunnen leggen. Vanuit huis.

SPACE SNACKING

Uit onderzoek van The Harris Poll blijkt dat negen van de tien volwassenen nu meer snacken dan ooit. 64 procent daarvan zegt dat smart snacking de nieuwe norm is – ook na de pandemie. Een nog betere snackvorm is space snacking: snacks met allerlei verschillende functionele benefits die bijdragen aan een holistisch welzijn. Het lijken wel snacks afgestemd op NASA-astronauten. Check bijvoorbeeld het science based merk Mana; zij maken drankjes, poeders en burgers waar je op kunt overleven in de ruimte. De Israëlische start-up myAir combineert op slimme wijze natuurlijke ingrediënten met AI. De MyAir power bars bestaan uit verschillende botanische blends die onder meer zorgen voor meer focus, meer energie, het kalmeren van stress en een betere nachtrust.

AI en health tracking worden ingezet om achter de persoonlijke behoeftes van ieder persoon te komen. Om zo de meest effectieve en persoonlijke blend te creëren. Erbology maakt bijvoorbeeld food to make you feel good. De start-up creëert hypergepersonalidserde snacks op basis van smaakvoorkeuren met ingrediënten afgestemd op jouw behoeftes. Zo maakt Nourished 3D geprinte snoepjes waarin zeven lagen vitamines, mineralen en super botanicals zijn verwerkt. Nu gaat dit via enquêtes en algoritmes, maar in de nabije toekomst worden deze snoepjes simpelweg afgestemd op je DNA. Het businessmodel is een abonnementsvorm waarbij je een keer per maand een nieuwe batch in je brievenbus ontvangt.

Tijdens de pandemie zijn meer consumenten online snacks gaan kopen en 69 procent is van plan dit te blijven doen. Maar wat zoeken ze dan online? Mix en match, bulk aanbiedingen en een abonnement op samengestelde snackboxen staan bovenaan de lijst.

CLICKTIVISME

In de volksmond werd activisme op het internet ook wel slacktivism genoemd. Maar nu we allemaal thuis op het internet zitten verandert dit beeld snel. En wordt een protest online meer omarmd. shADe is bijvoorbeeld een gratis AI-powered web-plug-in gemaakt door studenten van Imperial College en Royal College of Art in London. De plug-in blokkeert advertenties van fast fashion brands en andere niet duurzame merken tijdens het surfen of online shoppen.

#BiasCorrect is een soort autocorrect voor gender based vooroordelen. De autocorrect op je iPhone zorgt vaak voor ongemakkelijke situaties maar Bias Correct doet precies het tegenovergestelde. Het komt nog vaak voor dat vrouwen (onbedoeld) negatief worden beoordeeld op bepaalde eigenschappen, zoals assertiviteit, gedrevenheid of zelfverzekerdheid. Terwijl dit voor mannen nooit als probleem wordt gezien. De gender spellingscheck biedt je betere keuzes aan wanneer je communiceert via bijvoorbeeld Slack. De MyPlasticDiary-app kan je helpen bij het verminderen van je plasticgebruik. De hoeveelheid plastic die je gebruikt kun je tracken, je kunt doelen stellen, krijgt in-app beloningen en je vooruitgang kan gedeeld worden via je socialmediakanalen.

Fairify vindt, net als vele anderen, dat het hoog tijd is dat we anders gaan consumeren. Door data te verzamelen met een focus op ambitie, transparantie, planeet, mensen en dieren worden allerlei merken beoordeeld over hoe duurzaam ze zijn. Vervolgens kan je de web extension installeren die pop-ups laat zien wanneer je online aan het shoppen bent. Ze geven aan hoe duurzaam het merk is. Ook worden duurzamere opties aangeboden waardoor betere keuzes maken een stuk makkelijker wordt.

Er is dus een opkomst gaande van virtual assistants die ons helpen duurzamere keuzes te maken en die de juiste informatie vrijgeven. Dit toont aan dat we eigenlijk in een informatieparadox leven, een wereld overladen met informatie maar waar blijkbaar lang niet de juiste antwoorden te vinden zijn.

Dit was deel II van het tweeluik waarin we namens Fitzroy een inkijkje wilden geven in 2021. Het wordt sowieso een bijzonder jaar met enerzijds de drang naar de natuur. En anderszijds het begin van de gouden eeuw online. Want we gaan virtueel dingen meemaken die nog nooit hebben meegemaakt. Dus kom maar door met dit nieuwe jaar.

Deze column is het vervolg op [Column] Jur Baart (Fitzroy): 2021 wordt het jaar van Diversify or Die

Bron: Saskia van Weert - https://marketingreport.nl/Column-Jur-Baart-Het-begin-van-de-gouden-eeuw-online/

6 januari 2021

Burp: A book that tells the story behind some of the world’s best wine labels

Let's be honest. How many times have you chosen a bottle of wine, purely based on the design of its label? Ok, so we're not suggesting you lack sophistication, it's just that how can any of us ignore the creativity that goes into the packaging design?

Now a new book by wine specialist Bas Korpel and illustrator Jur Baart hopes to turn the world of wine upside down. With Burp: The Other Wine Book, the starting point isn't the differences between wine regions, grape varieties, top producers or exceptional terroir; instead, it focuses on the design and the stories behind the labels.

"The world of wine is infinite," says Bas. "Behind every label, there is a story. And we strongly believe that wine tastes better when you know the story behind it."

While making the book Bas and Jur discovered stories about "battling armies, a logistical nightmare and an inventive importer". Thanks to their project, they also got their hands on the artwork for The Godfather, a label turned into a sobriety test. "We exposed an artist's disputable choices he made during World War II," explains Bas. "The good thing is that our readers can now discover all these trivia themselves."

Jur adds: "By looking at wine from the starting point of the label, you suddenly get completely different stories when opening a nice bottle. You no longer have to be a 'wine nerd' to have an entertaining story at the table."

Burp is suitable for both the "wine freak" and the "novice enthusiast" because it describes not only the wine but also the world of design, storytelling and branding. Containing 260 pages and featuring 40 different wines, Burp is what its creators call a "punk wine book", as it's full of outspoken stories along with surprising illustrations and accompanying photography.

Priced at €35, Burp: The Other Wine Book by Bas Korpel and Jur Baart is published by Fitzroy Publishing. You can grab a copy at theotherwinebook.com.

Bron: Written by Katy Cowan on 3 December 2020 - https://www.creativeboom.com/features/burp-a-wine-book-like-youve-never-seen-before/