Even bellen met… Jur Baart over de overname van Fitzroy door United Playgrounds

Feb 05, 2024

United Playgrounds heeft het strategische creatieve bureau Fitzroy overgenomen. Fitzroy is het zevende bureau dat zich aansluit bij deze groep. We bellen even met Jur Baart, (tot nu toe) eigenaar van Fitzroy.

Ha Jur, van harte gefeliciteerd met dit nieuws, dat voor velen best als een verrassing zal komen. We zijn erg benieuwd naar de plannen. Vertel eens…

We zien dat de markt verandert en de vraag van marketeers ook. Ze willen niet alleen meer naams- en merkbekendheid, maar ook meer conversie, brand activation of loyalty. Wat we ook merken is dat de marketeers die impact willen maken, een bureau willen dat founder-led is. Dus dat de founders nog steeds aan het roer staan. En dat vonden wij in United Playgrounds. Een groep met nu zeven bureaus waar de oprichters nog steeds aanwezig zijn, die met z’n allen de hele funnel kunnen bedienen en die nieuwe technieken op het gebied van bijvoorbeeld Artificial Intelligence en gaming omarmen. De markt verandert en de klanten van Fitzroy gaan daarin mee.

Fitzroy heeft een behoorlijke trackrecord inclusief de nodige prijzen gewonnen. Hoe zal United Playgrounds jullie kunnen versterken bij jullie werk en hoe komt dat klanten ten goede?

Nou, ik kan je vertellen dat elk zusje van de groep in haar eigen domein flink award winning is, hoor. Klanten willen niet een set aan bureaus die de kaarten op hun borst houden omdat ze bang zijn dat ze budget verliezen aan een ander bureau. Een klant wil dat de bureaus fearless en open met elkaar optrekken. Maar ik weet uit ervaring dat dit verdomd lastig kan zijn. United Playgrounds komt met een set specialisten die allemaal 'zusjes' van elkaar zijn en vanuit één P&L werken. En die elkaar dus niet de tent uit willen werken. Dat scheelt sowieso al veel negatieve energie voor de marketeer. De eerste klanten willen al om de tafel zitten met onze zusjes en dat is precies wat wij voor ogen hadden.

Hoe verwacht je als Fitzroy je kernwaarden van aanpassingsvermogen en je bedrijfscultuur te behouden en te versterken na de samenvoeging?

Wat wij zo aantrekkelijk vonden aan United Playgrounds is dat het een hero-brands-netwerk is. Verschillende bureaus op verschillende plekken die hun eigen cultuur behouden en elkaar opzoeken voor specifieke klanten. Dat is een veel natuurlijkere integratie. Wij zijn het eerste Amsterdamse bureau dat zich nu aansluit. Dat betekent dat we onze cultuur kunnen koesteren en de goede dingen van onze zusjes kunnen toevoegen in onze processen. Dus niet één gebouw en daar alle bureaus in proppen. Dat heeft nog nooit echt goed gewerkt.

Je liet eerder weten jullie creativiteit nog meer aan technologie en digital commerce te willen verbinden en je opdrachtgevers meer adaptable to change maken. Hoe moeten we dit voor ons zien, meer AI en automatiseringen?

Binnen de groep heb je verschillende bureaus die onze klanten gaan helpen op het gebied van onder andere traffic, conversie, maar ook loyalty. LiveWall gaat ons helpen met content en A.I., De Nieuwe Zaak met traffic en online conversie. En Wave met het ontwikkelen van fandoms voor onze klanten via gaming. Zo worden onze klanten nog meer adaptable.

Wat kunnen we tegemoetzien als eerste resultaat van de nieuwe combinatie, liggen er al spannende campagnes of nieuwe klanten te wachten tot ze naar buiten mogen komen?

Als we de eerste grote pitch winnen samen, dan laten we dat jullie als eerste weten!